Zdrowe przepisy

Zdrowe przepisy dla każdego!

W przypadku astmy i POChP odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Jest to ważne między innymi dlatego, że u osób cierpiących na astmę dodatkowym problemem zdrowotnym bywa otyłość, natomiast u ciężko chorych na POChP może występować niedobór masy ciała i zmniejszenie masy mięśniowej. Dlatego tak ważne jest zdrowe odżywianie.
Zobacz jak prosto przygotować smaczne i zdrowe posiłki w swoim domu!
Adamed_Pulmo_ZwD_onepager_przepis_salatka_1542ML_02-02

Zielony koktajl z pomarańczą i bananem

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe kiwi
  • pół banana
  • pół pomarańczy
  • garść szpinaku
  • pół jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • 2-3 szt. orzechów nerkowca (opcjonalnie)
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Owoce obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy wszystkie składniki w blenderze.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.

Pobierz ten przepis

shutterstock_267581984

Wiosenna sałatka nicejska

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • ¼ sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
  • 3 jajka
  • 60-80 g fasolki szparagowej
  • 160 g tuńczyka w oliwie
  • 4 fileciki anchois (opcjonalnie)
  • 250 g pomidorów
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 12 sztuk czarnych oliwek

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ startego ząbka czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.

Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.

Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.

Przygotować sos (wymieszać energicznie wszystkie składniki) i polać po sałatce.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Jaja i produkty pochodne
  • Ryby, kawior i produkty pochodne
  • Gorczyca i produkty pochodne

Pobierz ten przepis

shutterstock_776543269

Jajka faszerowane pieczarkami

SKŁADNIKI:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 500 g pieczarek
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 liści sałaty (do dekoracji)
  • kiełki rzodkiewki (do dekoracji)
  • sól i pieprz (do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę a następnie wyjmij ostrożnie żółtka.

Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż razem na maśle. Ostudź.

Natkę drobno posiekaj.

Żółtka połącz z pieczarkami, natką i majonezem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Połówki jajek napełnij farszem. Ułóż na półmisku wyłożonymi liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Jaja i produkty pochodne

Pobierz ten przepis

shutterstock_278453645

SMACZNEGO!


Adamed Logo