Wskazówki dietetyczne dla chorych na astmę i z POChP

Głównym objawem astmy i POChP jest duszność występująca podczas wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym zmniejszyć uczucie duszności.

Kiedy pojawia się duszność (brak tchu) podczas wysiłku fizycznego można podejrzewać, że jest to objaw Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (POChP). Jedną z przyczyn duszności jest utrudniona praca przepony, głównego mięśnia biorącego udział w oddychaniu.

Napływ powietrza do płuc podczas wdechu następuje dzięki przesunięciu się przepony ku dołowi, od płuc w kierunku brzucha. U chorych na POChP ten ruch jest utrudniony. Odpowiednia dieta ma na celu ułatwienie pracy przepony i zmniejszenie uczucia duszności.

6 wskazówek dietetycznych dla chorych na astmę i z POChP:

1. Należy zmniejszyć objętość pojedynczego posiłku, dzieląc tradycyjne trzy duże posiłki na 6 mniejszych. Zmniejsza to wysiłek związany ze spożywaniem posiłku. Jednocześnie, mniejsza porcja jedzenia pojawiająca się jednorazowo w żołądku nie przeszkadza w pracy przeponie.

2. Należy unikać pokarmów wzdymających, takich jak groch, fasola, kapusta i razowy chleb. Gazy gromadzące się w jelitach zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej, utrudniając pracę przepony.

3. Ostatni, wieczorny posiłek powinien być lekki i spożyty na nie mniej niż 3 godziny przed położeniem się spać. Przepona u chorych na POChP pracuje gorzej w pozycji leżącej. Żołądek wtedy powinien być już pusty.

4. Kaloryczność posiłków powinno dostosowywać się do aktualnej masy ciała. Prawidłowy wskaźnik masy ciała wynosi od 21 do 25 kg/wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Otyłość utrudnia oddychanie. Nawet zdrowi otyli odczuwają zadyszkę podczas wysiłku. Tym bardziej odczuwają ją chorzy, których płuca nie pracują prawidłowo. Otyli chorzy na POChP powinni starać się schudnąć do prawidłowej masy ciała.

5. Gorzej jest jeśli chory na POChP jest wychudzony. Jego mięśnie, wśród nich przepona są słabe. Tacy chorzy powinni jeść pokarmy wysokokaloryczne.

6. Posiłki wysokokaloryczne powinny zawierać tłuszcze. Podczas trawienia i spalania tłuszcze wymagają mniej tlenu niż białko i węglowodany. Wśród pokarmów tłuszczowych najlepsze są “tłuste” ryby i tłuszcze roślinne (oliwa).

 

Źródło: Materiał opracowany przez prof. Jana Zielińskiego, opublikowany na stronie www.glebokioddech.pl, w dniu 29.06.2016 r.