WIOSENNA SAŁATKA NICEJSKA
Sałatka nicejska to klasyka kuchni francuskiej. Jest piękna, kolorowa i niezwykle pyszna.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- ¼ sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
- 3 jajka
- 60-80 g fasolki szparagowej
- 160 g tuńczyka w oliwie
- 4 fileciki anchois (opcjonalnie)
- 250 g pomidorów
- ½ małej czerwonej cebuli
- 12 sztuk czarnych oliwek
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ startego ząbka czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.
Przygotować sos (wymieszać energicznie wszystkie składniki) i polać po sałatce.
WYKAZ ALERGENÓW:
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby, kawior i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne