WIOSENNA SAŁATKA NICEJSKA

Sałatka nicejska to klasyka kuchni francuskiej. Jest piękna, kolorowa i niezwykle pyszna.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • ¼ sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
  • 3 jajka
  • 60-80 g fasolki szparagowej
  • 160 g tuńczyka w oliwie
  • 4 fileciki anchois (opcjonalnie)
  • 250 g pomidorów
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 12 sztuk czarnych oliwek

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ startego ząbka czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.
Przygotować sos (wymieszać energicznie wszystkie składniki) i polać po sałatce.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Jaja i produkty pochodne
  • Ryby, kawior i produkty pochodne
  • Gorczyca i produkty pochodne