LNIANY PUDDING Z MALINAMI

Połączenie malin i siemienia lnianego jest skutecznym sposobem na poprawę odporności.

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 6 łyżeczek nasion lnu
  • Niepełna szklanka mleka 1,5 % tłuszczu (200 g)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 4 garście malin (240 g)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA w 1 porcji:

  • 465 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcze: 21 g
  • Węglowodany: 38 g

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj siemię lniane na mleku.
Gotuj do galaretkowatej konsystencji.
Do jeszcze gotującego się lnu dodaj masło orzechowe i ksyltol.
Zmiksuj potrawę na gładką masę.
Rozgnieć maliny widelcem i wymieszaj z puddingiem.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia pistacje, migdały)

Maliny – są skutecznym sposobem na poprawienie odporności.
W soku z malin występuje kwas salicylowy (substancja używana m. in. do produkcji kwasu acetylosalicylowego, obecnego w aspirynie),
który ma właściwości napotne i przeciwzapalne. Malinowe olejki eteryczne działają natomiast rozgrzewająco i antyseptycznie,
co pomoże pokonać infekcje. Witaminowe bogactwo soku (C, B1, B2, B6, karoten) wzmacnia układ odpornościowy.
Maliny są też skarbnicą garbników, które oddziałując ściągająco na błony śluzowe, działają przeciwzapalnie.
Doskonale wspomagają leczenie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych.

 

Siemię – jest też źródłem witamin E, B1, B6, kwasu foliowego, fosforu, selenu, cynku, magnezu, żelaza.
Są one niezbędne do funkcjonowania wszystkich komórek. Razem z kwasami omega-3 chronią nas przed infekcjami,
uszkodzeniami, aktywizują ciała odpornościowe. Łagodzą choroby z tzw. autoagresji: reumatoidalne zapalenie stawów,
zapalenie jelita, astmę, łuszczycę, atopię, popękaną skórę.
Wspierają leczenie kaszlu i zapalenia oskrzeli.

 

Masło orzechowe – zawiera duże ilości witaminy E i antyoksydantów.

 

Witamina D – badania prowadzone w ostatnich latach dostarczyły dowodów na istotną rolę tej witaminy w regulacji funkcji układu odpornościowego. Witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego,
do których zalicza się m.in. makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile.
Ponadto witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych.

Opracowała dr Agata Gaździńska

PUL/06212/06/20