SAŁATKA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM
omega-3, witamina E czy wapń.
W połączeniu ze szpinakiem zawierającym duże ilości cynku, a przy tym również witaminy A i C potrawa staje się bombą witaminową naturalnie wzmacniającą odporność.
SKŁADNIKI 2 porcję:
- 60 g łososia wędzonego – 60 g
- 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 garści szpinaku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki natki pietruszki
- czerwona cebula do dekolacji
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA w 1 porcji:
- 353 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcze: 14,5 g
- Węglowodany: 38,5 g
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotuj na sypko i dopraw kurkumą.
Rybę pokrój.
Dodaj szpinak, przekrojone wzdłuż pomidory koktajlowe, pietruszkę i oliwę z oliwek.
Wymieszaj dokładnie produkty.
WYKAZ ALERGENÓW:
- Ryby, kawior i produkty pochodne
- Zgodnie z informacjami od producentów ziół suszonych, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.
Łosoś – kryje w sobie ogrom dobroczynnych składników odżywczych, takich jak zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witamina E czy wapń.
W okresie infekcji warto włączyć tę rybę do menu, jedząc ją dwa razy w tygodniu.
Wzmocniona odporność gwarantowana!
Szpinak -zawiera duże ilości cynku, a przy tym również witaminy A i C, które mają działanie wzmacniające odporność.
Szpinak polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ spożywanie produktów bogatych w witaminę A przez ciężarne,
wyraźnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego u dzieci.
Bogate źródło chlorofilu, który również wzmacnia układ odpornościowy.
Kurkuma – źródło kurkuminy, który wykazują wykazuje silną aktywność przeciwwirusową, antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.
Łagodząc stany zapalne i hamując namnażanie drobnoustrojów, może już na samym początku ukrócić rozwój infekcji.
Stosowana zaś regularnie pozwala wzmacniać układ immunologiczny.
Dodatkowo kurkumina aktywuje katelicydynę – znajdujący się w ludzkim organizmie peptyd, który pomaga zapobiec
infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym – zwiększając jej poziom aż trzykrotnie.
Opracowała Agata Gaździńska
PUL/06212/06/20