MATIASY W OLEJU LNIANYM
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 4 matiasy /kupowane w pojemnikach w zalewie
- 2 cebule
- Pieprz młotkowy mielony
- Koperek – pół pęczka
- 2 łyżki oleju lnianego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA 1 porcji:
- 280 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcze: 21 g
- Węglowodany: 3 g
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie umyć, moczyć w wodzie przez około 2h.
Pokroić na 4 kawałki.
Cebulę drobno posiekać, zalać wrzątkiem, pozostawiamy na około 15 min.
Odcedzić cebulę na sitku i doprawić pieprzem.
Posiekany drobno koperek mieszamy z cebulą.
Dodajemy śledzie, wszystko razem mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
WYKAZ ALERGENÓW:
- Ryby, kawior i produkty pochodne
Śledzie – 70% znajdującego się w śledziach tłuszczu to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Właśnie one mają zbawienny wpływ na serce oraz układ odpornościowy.
Ryby te zawierają w sobie także witamina D i E – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Olej lniany – źródło kwasów omega 3 – udowodniony wpływ na odporność
Cebula – jest niczym naturalny antybiotyk. Działa bakteriobójczo, a wiele cennych związków uwalnia się podczas krojenia
lub miażdżenia cebuli. Zwiększa odporność, jest bogata w witaminy i mikroelementy.
Zawiera witaminę C, dzięki czemu działa jak przeciwutleniaczem, a także witaminy z grupy B, E, H, PP i K.
Jest również bogata w cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód.
Koper – ma działanie przeciwzapalne. Poprzez właściwości dezynfekujące oczyszcza nasz organizm i reguluje jego pracę.
Koperek ma właściwości antyoksydacyjne – zwalcza wolne rodniki.
Aktywność przeciwutleniająca koperku jest porównywalna z innymi silnymi przeciwutleniaczami.
Koperek, dzięki obecności ekstraktu acetonowego, ma właściwości przeciwbakteryjne.
Wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Bacillus cereus (laseczka woskowa), Enterofaecalis (paciorkowiec kałowy), Listeria monocytogenes, E.coli, Yersinia enterocolitis, Salmonella typhi.
Źródło witamin z grupy B, C, A i minerałów m.in. cynku, magnezu, wapnia, potasu.
Opracowała dr Agata Gaździńska.
PUL/06212/06/20