KOKTAJL PEŁEN ANTYOKSYDANTÓW

Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin. Odpowiednie dostarczanie tych składników zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek zielony (długi)
  • 1 burak
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 łyżki sok z limonki lub cytryny

WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA na 1 porcję:

  • 180 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcze: 1 g
  • Węglowodany: 31 g

PRZYGOTOWANIE:

  • Seler, marchew, burak, jabłko umyj, obierz i pokrój.
  • Składniki wrzuć do wyciskarki lub sokowirówki.
  • Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny.
  • Podawaj ozdobiony listkiem selera.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Seler i produkty pochodne
  • Seler i jabłko (reakcja krzyżowa – pyłki traw i ziół, pyłki brzozy, olchy, leszczyny)
  • Marchew (reakcja krzyżowa – pyłki brzozy, bylicy, olchy, leszczyny)

Warzywa i owoce użyte w koktajlu to źródło witaminę C i ß-karoten.

 

Burakźródło betaniny (antyoksydantu) – barwniki, który m.in. wspomaga naszą odporność.

 

Jabłko – źródło witaminy C. Zawiera także cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek,
które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę. Odporność organizmu w ogromnym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika
wykazują właściwości prebiotyczne stymulując do namnażania dobre dla naszego zdrowia
bakterie probiotyczne.

 

Marchewki – bogate w witaminę A. Jest ona odpowiedzialna za procesy regeneracyjne skóry i tkanek, w tym tkanek układu oddechowego. Jedząc marchewkę zmniejszamy ryzyko złapania przeziębienia.

 

Seler naciowy – źródło błonnika, witaminy A, C, flawonoidów – korzystnie wpływa na układ odpornościowy
wzmacniając go i chroniąc przed bakteriami.

Opracowała dr Agata Gaździńska.

PUL/06212/06/20