KOKTAJL PEŁEN ANTYOKSYDANTÓW
SKŁADNIKI na 1 porcję:
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 ogórek zielony (długi)
- 1 burak
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2-3 łyżki sok z limonki lub cytryny
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA na 1 porcję:
- 180 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcze: 1 g
- Węglowodany: 31 g
PRZYGOTOWANIE:
- Seler, marchew, burak, jabłko umyj, obierz i pokrój.
- Składniki wrzuć do wyciskarki lub sokowirówki.
- Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny.
- Podawaj ozdobiony listkiem selera.
WYKAZ ALERGENÓW:
- Seler i produkty pochodne
- Seler i jabłko (reakcja krzyżowa – pyłki traw i ziół, pyłki brzozy, olchy, leszczyny)
- Marchew (reakcja krzyżowa – pyłki brzozy, bylicy, olchy, leszczyny)
Warzywa i owoce użyte w koktajlu to źródło witaminę C i ß-karoten.
Burak – źródło betaniny (antyoksydantu) – barwniki, który m.in. wspomaga naszą odporność.
Jabłko – źródło witaminy C. Zawiera także cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek,
które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę. Odporność organizmu w ogromnym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika
wykazują właściwości prebiotyczne stymulując do namnażania dobre dla naszego zdrowia
bakterie probiotyczne.
Marchewki – bogate w witaminę A. Jest ona odpowiedzialna za procesy regeneracyjne skóry i tkanek, w tym tkanek układu oddechowego. Jedząc marchewkę zmniejszamy ryzyko złapania przeziębienia.
Seler naciowy – źródło błonnika, witaminy A, C, flawonoidów – korzystnie wpływa na układ odpornościowy
wzmacniając go i chroniąc przed bakteriami.
Opracowała dr Agata Gaździńska.
PUL/06212/06/20