MAKARON PENNE Z AWOKADO I INDYKIEM
SKŁADNIKI na 1 porcję:
- 1 szklanka makaronu penne (pełnoziarnistego)
- 50 g polędwiczki z indyka
- 0,5 awokado
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 szczypty curry
- 1 łyżka pestek dyni
- Świeżo mielony pieprz
- Szczypta soli
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA w 1 porcji:
- 500 kcal
- Białko: 22,5 g
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 47 g
PRZYGOTOWANIE:
Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę.
Dopraw solą i przyprawami wg uznania.
Ugotuj makaron, mięso obtoczone w przyprawie curry.
Pokrój mięso i przysmaż na patelni z niewielką ilością oleju.
Makaron wymieszaj z awokado, mięsem.
Posyp pestkami dyni i posiekana pietruszką.
WYKAZ ALERGENÓW:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Zgodnie z informacjami od producentów ziół suszonych, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.
Codzienne spożycie awokado zwiększa odporność – ustalili naukowcy z Uniwersytetu Illinois z Urbana-Champaign.
Wyniki ich 12-tygodniowych badań ukazały się w Journal of Psychophysiology.Owoc awokado jest bogatym źródłem witamin A, E i C, luteiny, zeaksantyny i kwasu foliowego.
Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pestki dyni -zawierają szereg witamin oraz składników mineralnych, takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, E, D oraz C,
magnez, cynk, selen, żelazo, a także potas. Obecność witamin A, E czy C, z uwagi na ich silne właściwości antyoksydacyjne,
sprawia, że pestki dyni są również źródłem przeciwutleniaczy niezbędnych do pozbywania się z organizmu wolnych rodników.
Mają istotny wpływ na odporność.
Indyk – źródło – pełnowartościowego białka – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania
układu odpornościowego.
Opracowała dr Agata Gaździńska
PUL/06212/06/20