MAKARON PENNE Z AWOKADO I INDYKIEM

Codzienne spożycie awokado zwiększa odporność!

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 1 szklanka makaronu penne (pełnoziarnistego)
  • 50 g polędwiczki z indyka
  • 0,5 awokado
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 szczypty curry
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Świeżo mielony pieprz
  • Szczypta soli

WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA w 1 porcji:

  • 500 kcal
  • Białko: 22,5 g
  • Tłuszcze: 24 g
  • Węglowodany: 47 g

PRZYGOTOWANIE:

Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę.
Dopraw solą i przyprawami wg uznania.
Ugotuj makaron, mięso obtoczone w przyprawie curry.
Pokrój mięso i przysmaż na patelni z niewielką ilością oleju.
Makaron wymieszaj z awokado, mięsem.
Posyp pestkami dyni i posiekana pietruszką.

WYKAZ ALERGENÓW:

  • Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
  • Zgodnie z informacjami od producentów ziół suszonych, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera i gorczycy.

Codzienne spożycie awokado zwiększa odporność – ustalili naukowcy z Uniwersytetu Illinois z Urbana-Champaign.
Wyniki ich 12-tygodniowych badań ukazały się w Journal of Psychophysiology.

Owoc awokado jest bogatym źródłem witamin A, E i C, luteiny, zeaksantyny i kwasu foliowego.

Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Pestki dyni -zawierają szereg witamin oraz składników mineralnych, takich jak: witaminy  z grupy B, witamina A, E, D oraz C,
magnez, cynk, selen, żelazo, a także potas. Obecność witamin A, E czy C, z uwagi na ich silne właściwości antyoksydacyjne,
sprawia, że pestki dyni są również źródłem przeciwutleniaczy niezbędnych do pozbywania się z organizmu wolnych rodników.
Mają istotny wpływ na odporność.

 

Indyk – źródło – pełnowartościowego białka – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania
układu odpornościowego.

Opracowała dr Agata Gaździńska

PUL/06212/06/20